Kun lämpötila ulkona laskee, lämmin kylpy tuntuu erityisen ihanalta. Nuorimmat vauvat voivat vastustella, kun turvallisilta tuntuvat vaatteet riisutaan. Lämmin, kehoa hyväilevä vesi saa kuitenkin useimmat lapset rakastamaan kylpemistä. Ehkä siksi, että se muistuttaa ajasta kohdussa. Tai siksi, että on hauskaa huomata, kuinka paljon pienellä liikkeellä voi saada aikaan. Loiskis!
Pese lapsi hellin, lempein liikkein ja hellittele tai anna vauvahierontaa kylvyn jälkeen lämpimässä kylpyhuoneessa. Vesi ja kosketus herkistävät lapsen tuntoaistia, mikä kehittää hänen kykyään olla kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa. Herkistynyt tuntoaisti auttaa myös rentoutumaan ja hyvään yöuneen.
Lapsen tulee olla vastaanottavainen hellittelyyn ja yhdessäoloon, jotta kylvystä tulee nautinnollinen kokemus teille molemmille. Suunnittele kylvyn ajankohta niin, ettei lapsi ole nälkäinen tai liian kylläinen. Ja jos olet itse väsynyt ja vetämätön, siirrä kylpy toiseen päivään.

Tarkista, että kaikki tarpeellinen on käden ulottuvilla, jotta voit olla koko ajan lapsen vierellä. Jos tarvitset lapsen pesuun saippuaa, Libero pesuvaahto on hyvä vaihtoehto tavalliselle vauvasaippualle. Sen lempeä vaahto tuntuu pehmeältä iholla ja kätevä pumppu helpottaa saippuan annostelua niin, että toinen käsi jää vapaaksi lapsen pitelemiseen.
On tärkeää, ettei lapsi vilustu kylvyssä. Vauvan iho ei pysty säätelemään lämpöä yhtä hyvin kuin aikuisen iho. Sen vuoksi on huolehdittava, että kylpyhuoneessa on riittävän lämmintä (22–25 astetta) ja ettei siellä vedä. Veden lämpötilan voi tarkistaa kylpylämpömittarilla (veden tulee olla n. 35–37 astetta) tai kokeilemalla kyynärpäällä tai ranteen sisäpinnalla. Vesi ei saa tuntua omaa ihoa lämpimämmältä.
Vesi voi kuivattaa ihoa, minkä vuoksi kylpyveteen on hyvä lisätä muutama tippa hoitoöljyä. Ei kuitenkaan paria tippaa enempää, sillä muuten lapsi on niin liukas, että häntä on vaikea pidellä. Liberon hoitoöljy sisältää pohjoismaista rapsiöljyä, joka hoitaa ihoa luonnonmukaisesti. Tuote on täysin kasviperäinen ja sopii hyvin myös vauvahierontaan ja hellittelyyn kylvyn jälkeen.
Lapsilla on hyvä käyttää hajusteettomia tuotteita, sillä hajusteet voivat aiheuttaa allergiaa. Liberon voiteet ja kylpytuotteet sisältävät pohjoismaista rapsiöljyä ja hoitavaa sokerijuurikasuutetta. Näitä Joutsenmerkittyjä väriaineettomia ja hajusteettomia tuotteita koko perhe voi käyttää turvallisesti.
Monella lapsella iho kuivuu syksyllä ja talvella, jolloin voi olla välttämätöntä käyttää mietoa voidetta ihon kutiamisen ja halkeilun estämiseen. Pehmeä ja ehjä iho on vastustuskykyisempi. Levitä mietoa, hajusteetonta voidetta kuiviin kohtiin lapsen iholla tai voitele keho kauttaaltaan kylvyn jälkeen tai rauhoittavana iltarutiinina ennen nukkumaanmenoa.

Käytä Libero perusvoidetta, joka hieman kosteusvoidettamme rasvaisempana sopii erittäin hyvin kuivalle talvi-iholle. Tuote sisältää pohjoismaista rapsiöljyä ja luonnon omaa E-vitamiinia, jotka hoitavat ja pehmentävät ihoa.
Kasvojen iho on erityisen arkaa, ja posket tulevat helposti punaisiksi ja karheiksi, vaikka lapsi makaa suojattuna vaunuissa. Voitele iho iltaisin Libero perusvoiteella tai suojaa posket ennen uloslähtöä muutamalla tipalla Libero hoitoöljyä. Kokonaan kasviperäisen rasva-aineksen ansiosta Libero hoitoöljy sopii hyvin myös pakkassäähän, jolloin vähemmän rasvaa sisältävät (alle 70 %) kosteus- ja ihovoiteet sitovat vettä ihoon saaden aikaan ”pakkasposket”.
Syksy on flunssa-aikaa, minkä vuoksi lapsen kädet on hyvä pestä saippualla kerran päivässä. Vastasyntynyt joutuu kosketuksiin hyvin monien aikuisten käsien kanssa, sillä kaikki haluavat tuntea pehmoisten vauvansormien keveän puristuksen. Yksivuotias puolestaan tutkii ja tunnustelee kaikkea sormillaan ja suullaan. Pese lapsen kädet miedolla vauvasaippualla, esimerkiksi Libero pesunesteellä tai Libero pesuvaahdolla. Muista myös kuivata kädet huolellisesti pesun jälkeen, sillä käsiin jäänyt kosteus voi saada hyvin pienenkin bakteerimäärän lisääntymään salamannopeasti.