Sinä ja minä Rakkaudella on monet kasvot. Kun rakastaa toista oikein paljon, on myös hyvin haavoittuvainen. Vaikka nimenomaan keskinäinen rakkaus ja yhteinen lapsi pitävät teitä yhdessä, asiat voivat silti joskus kärjistyä ja elämä muuttua vaikeaksi.
 
Ristiriitoja voi lievittää Ette voi olla samaa mieltä kaikesta. Kaikissa parisuhteissa syntyy ristiriitoja. Kun rakastaa toista, toisen tekemiset tai sanomiset voivat myös pahoittaa mielen. Välillä toista pidetään hyvänä, mutta joskus myös riidellään. Riitely voi olla myös keino löytää rakkaus uudelleen. Erimielisyyksiä voidaan kuitenkin käsitellä monella tavalla. Jos huudatte tai riitelette tai jos toinen ahdistetaan nurkkaan, esimerkiksi syyttelemällä ja moittimalla, on aivan luonnollista joko antaa samalla mitalla takaisin tai juosta tiehensä. Jos sen sijaan keskustelette niin, ettei kumpikaan syyttele toista, ristiriidat pienenevät tai jopa häviävät kokonaan. Pohjimmiltaan kysymys on siitä, tunnetteko omat tarpeenne ja osaatteko kertoa ne oikealla tavalla rakkaallenne. On suuri ero siinä, sanotko:
 
"Sinulta on tosi raukkamaista jättää tiskit tiskaamatta!" vai sanotko: "Kun olen näin hirveän väsynyt, minua häiritsee, että tiskit ovat vieläkin tiskaamatta".
 
Pikaopas ristiriitojen ratkaisemiseen Alla pikaohjeet, miten asioista voidaan puhua, kun niistä ollaan eri mieltä. Pienellä harjoituksella voitte löytää uuden tavan keskustella. Ja parasta kaikessa on, että lapsenne oppii teitä kuunnellessaan saman tavan puhua.
 
1.  Kerro ensin, mitä näet - tuomitsematta
Esimerkki: Tiskit ovat näköjään vielä tiskaamatta...
2.Kerro, miltä sinusta tuntuu, kun näet, mitä näet
Esimerkki: Olen todella pettynyt ja vihainen, kun tiskit ovat vielä tuossa...
3.Kerro sitten, mitä haluat asialle tehtävän, koska tunnet niin kuin tunnet
Esimerkki: Haluan, että sinä hoidat tiskit. Väsyneenä tarvitsen ympärilleni suurempaa siisteyttä kuin normaalisti...
4.Kerro lopuksi hyvin konkreettisesti, mitä toinen voi tehdä, jotta tarpeesi tulevat tyydytetyiksi
Esimerkki: Voisitko hoitaa tiskit vastaisuudessakin, kun olen näin väsynyt?
 Jos teillä on suuria ristiriitoja, joiden ratkaisemisesta ette selviä itse, voitte keskustella terveydenhoitajanne tai parisuhdeneuvojan kanssa. 
FI-MS172